Waarom jij zonwering op zonne-energie moet aanschaffen

In een steeds duurzaam wordend Nederland bestuurt de zon steeds meer technieken. Al sinds 2001 wordt bijna iedere race voor auto’s die lopen op zonnepanelen gewonnen door NUON of TU eindhoven en zit er zelfs de eerste personenauto die loopt op zonne-energie aan te komen. Iets minder groots maar ook zeker een ontwikkeling: screens en rolluiken die lopen op zonne-energie. In dit artikel geef ik je er de highlights van.

Dit artikel betreft een samenwerking.

Hoe werkt het?

Meestal wordt de bediening van zonwering gedreven op zonne-energie toegepast op rolluiken of screens. Ergens op de zonwering is een zonnepaneel bevestigt. De bediening van de zonwering kost niet veel energie dus dit is een klein zonnepaneel. Dit zonnepaneel zet de zonne-energie om in bruikbare energie voor de zonwering en sluist de energie door naar de accu waarin de energie klaar voor gebruik wordt opgespaard.

De voordelen

Maar wat heb je nu exact aan zonwering die werkt op zonne-energie? Veel mensen denken dat het grootste voordeel van dit type zonwering de opbrengst is. Uiteraard zal de energiebesparing miniem zijn bij zo’n klein paneel. Het grootste voordeel zit in het feit dat er geen ingewikkelde bedrading aan te pas komt. Zonwering dat werkt op zonne-energie is daarom gemakkelijk te plaatsen. Ga je verhuizen?

Dan kan jij of de verhuisservice de zonwering gemakkelijk demonteren en opnieuw plaatsen. Een ander groot voordeel van dit type zonwering is de mogelijke verandering van het energielabel van het huis. Alleen een kleine aanpassing als deze zal het label niet direct doen verhogen, maar kan wel de ‘laatste druppel’ zijn. Een hoger energielabel betekent een stijging van de totale woningwaarde. Elke verhoogde labelstap boven label D betekent een stijging in de woningwaarde van 10%.

Een stapje verder: zonnepanelen als zonwering

Wie nog een stapje verder wil gaan kan kiezen voor zonnepanelen over de gehele oppervlakte van de zonwering. Hoewel deze zonwering een stuk prijziger is en gevoeliger is voor storm, breng je er veel geld mee op. Je kan hiermee namelijk tot 35% op je energierekening besparen. Daarnaast sla je 2 vliegen in 1 klap: je wekt stroom op met de zon je uit je woning houdt.